There was an error in this gadget

Monday, January 16, 2012

sAyA dAn eXaM..

Assalamualaikum..saya kembali lagi..seronok rupenya edit blog ni ye..

Alhamdulillah..tepat jam 11.00pagi, tamat perjuangan saya menuntut ilmu duniawi untuk sem nie..

Setiap kali berselisih dengan sahabat2, rakan2 dan teman2; persoalan sama yang diajukan..

“Ana, cmane paper?”

“alhamdulillah, macam biasa,paper warne pink,kekadang oren..:-)”..

“memang la,tak payah cakap la warne tu..ok tak?”..

“alhamdulillah,InsyaAllah tawakkal..”

“Ana tak pe, budak Dekan,mesti ok..”

“Astaghfirullahal’azim..”

*saya hamba Allah, saya banyak dosa, saya tak punyai apa2 kelebihan..

*YA ALLAH A BARIQ,YA RAHMAN, YA RAHIM..aku tidak pinta Dekan sebagai natijah perjuanganku sem nie YA ALLAH..aku hanya pinta Engkau berikan yang terbaek buat diriku, Agamaku dan negaraku..hanya Engkau mengetahui segala sesuatu yang terbaik untukku..

YA ALLAH YA GHAFFAR, andai Dekan adalah terbaek bagiku,aku bersyukur atas rezeki kurniaanmu..andai sebaliknya YA ALLAH, aku yakin dan percaya, ada hikmah yang Engkau sembunikan dari pengetahuanku..insyaAllah aku terima dan redha YA ALLAH..

p/s:sahabat2 n teman2, saya hanyalah hamba Allah, yang punyai kekurangan, juga melakukan dosa, tidak punyai kelebihan, kita dah berusaha..Dekan bukanlah kayu ukur kepada seseorang..seterusnya serahkan kepada DIA yang Mengetahui segala-galanya..doakan semoge Allah kurniakan yang terbaek bagi kita..

Wednesday, January 11, 2012

sHaR!nG iS cAr!Ng..

Lama sudah saya tak menjengah blog ini..nak mengupdate apetah lagi..bukan banyak kerja,bukan tiada masa, tapi hakikat diri yang memang malas..
Hari ini saya ingin mencoretkan peristiwa yang agak memberi kesan kepada saya..

Alkisahnya bermula..
Usai saya selesai solat asar dan zikir Ma’thurat,saya bersiap-siap untuk ‘berentap’ badminton dengan Acik dan Wani..Tanpa menghiraukan warming up atau apa-apa senaman, kami terus smash bulu tangkis ke sana ke mari, sambil diselingkan dengan gelak ketawa..
Sedang asyik seronok bermain, HKV Vseries saya memanggil-manggil..lantas saya menyahutnya..tertera nama ‘musuh’ saya..

"Assalamualaikum Farhana,kamu kat mana?"
"Wa’alaikummussalam..kenapa?"
"Cakap la kamu kat mana, saya urgent nie.."
Saya hanya menyoalkan soalan yang sama..``Kenapa?”..*biasenya ‘musuh’ saya suka main-mainkan saya menyebabkan saya pun jadi main-main..
"Ada sorang student pengsan, berhampiran stage..dia senggugut.."
"Owh ok..jap saya call ambulans(Pusat Kesihatan)..jap lagi saya datang.."

Lantas kesoronokan saya diberhentikan..menjalankan amanah, saya terus mendail nombor berkenaan sambil menuju ke stage..Dari jauh saya nampak ramai pelajar-pelajar lain sedang mengerumuni pelajar yang pengsan..sesampainya di stage, saya hanya melihat pelajar tersebut dari jauh, sambil tawaf mengelilingi stage, cooling down kononnya..terasa badan agak cool, saya duduk berhampiran pelajar tersebut..pandang kepada nya dari sisi..

"Eh, muka dia macam adik saya.."
"Adik hang ke?"
"Eh bukan..adik saya pakai spek.."*sambil masih merenung samada betul atau tak*
Tiba-tiba kawan pelajar tersebut bersuara..
"Akak, betul la ni adik akak,Hanani.."
"Ya Allah..adik saya,Nani!"*saya tak terkata,terus melompat ke stage mendekati dia*
Kaget!!saya memanggil-manggil namanya..Nani dalam keadaan sedar tak sedar..
Sejurus kemudian,ambulans sampai..saya mengusungnya ke atas strecher bersama sahabat-sahabat yang lain..terus siren ambulans di bunyikan..saya terut bergegas ke Pusat kesihatan,tapi menaiki motor..

Di pendekkan cerita,alhamdulillah Nani tak apa-apa..Cuma tak cukup rehat(tak makan dari pagi,memang la..gigit kang Nani baru tau!)

Pengajaran yang sangat berguna saya dapat hari ni..
Persahabatan itu indah..
Tiada Persaudaraan Tanpa Iman dan Tiada Iman Tanpa Taqwa..
ukhwah menjadikan kita rapat, SIC menjadikan kita erat..

p/s: Maapkan akak ye Nani, bukan akak tak kenal Nani..tapi masa tu Nani tak pakai spek,akak x tak cam,tak sangka pulak Nani..*tak boleh tahan,akak siap cooling down dulu..huhu*

Akak sayang Nani tau,serius tadi bukan akak tak nak hiraukan Nani,tapi entahla..:’(..akak pon sayang Acik..Wani pon..Along pon..Ucu pon..Uda pon..Alang pon..n kak Dhiya’ pon..