satu peristiwa berdarah di mana ayam-ayam yang tidak berdosa menjadi mangsa demi
manusia yang ingin belajar...jumlah peserta yang kira-kira 30 orang telah mengorbankan
20 ekor ayam serta merta...bergurukan ustaz-ustaz iaitu Ustaz Azmi, Ustaz Farid, Ustaz
Naziri, Ustaz Rizal, Ustaz Rashid dan Ustaz Aiza akhirnya misi berjaya dilaksanakan...
antara proses-proses dalam mengorbankan ayam-ayam sehingga memasaknya ialah:-
- penyembelihan-dalam proses ini,dengan menghadap ke arah qiblat dan niat kerana Allah,dua urat yang berada di leher ayam perlu diputuskan.jika tidak,ayam akan berstatus bangkai.
- celur-proses mencelur ayam di dalam air panas bertujuan untuk memudahkan proses mencabut bulu ayam
- cabut bulu ayam-bulu ayam dicabut untuk proses pembersihan.(xkan nak makan ayam ngan bulu-bulu kot...hehehe)
- mengeluarkan isi perut-isi perut dikeluarkan.(untuk pengetahuan,urat perut ayam sesuai sebagai umpan untuk memancing)
- melayur-step yang seterusnya bertujuan untuk membuang bulu-bulu alus pada badan ayam.
- memotong-potongan badan ayam untuk memudahkan kita memasaknya...boleh je nak makan sekor-sekor...ada potongan 8,12,14 dan 16...
- masak-last skali, masak lah mengikut citarasa anda...
untuk pengetahuan semua, saya dan rumate telah melaluinya...bagaimana dengan anda-anda di sana??? jangan jeles ye...huhuhu
No comments:
Post a Comment